Visor på Solsidan och Ängsgården

Skriv ut
Kategori: Manskören
Publicerad fredag, 20 december 2013
Skriven av Super User

 

 Visor på Solsidan och Ängsgården i Ludvika måndag 30 novenber 2009

 
Manskören gjorde ett efterlängtat program med visor för de boende på Solsidan och Ängsgården på måndagens eftermiddag. Med Marianne Carlsson på dragspel och körens sångarglädje blev stämmningen god runt kaffeborden och de önskade att vi snart skulle komma tillbaks.

 

"Helgdagskväll vid timmerkojan"

Skriv ut
Kategori: Manskören
Publicerad måndag, 16 december 2013
Skriven av Super User
HELGDAGSKVÄLL  VID  TIMMERKOJAN
 
Inte många svenska poeter har fått en självklar plats såväl i den stora allmänhetens hjärtan som i litteratur – historieböckerna.                                   Dan Andersson är en av de få.
 
Tusentals besökare vallfärdar årligen till Luossastugan i Skattlösberg. Många oansenliga torp, tjärnar och bäckar i finnmarksskogarna bär exotiskt klingande namn som blivit riksbekanta genom visorna.
 
Dan Anderssons poesi förknippas för de flesta med vildmarkskänsla. I den hörs skogens sus, i den finns påminnelser om armod och hårt arbete – men där finns också en ljus förtröstan och hinsideslängtan. För de flesta är dikten förknippad med sång!  De mest kända dikterna är de som blivit tonsatta och många av dem har i det närmaste blivit folkvisor.
 
HELGDAGSKVÄLL VID TIMMERKOJAN är ett sångspel som sattes samman till 100-årsminnet 1988 av Dan Anderssons födelse. Här ingår många av de kända visorna och en del mindre kända. Vi har gett programmet en viss scenisk inramning, baserad på prosatexter av Dan Andersson (t.ex. ur Kolarhistorier) och vi har inlemmat några spelmanslåtar och visor från bygden och från skaldens egen tid. Vi vill att åhörarna i sin fantasi skall se oss ömsom som figurer stigna ur dikternas persongalleri med namn som Björnbergs-Jon, Mats från Finnmarken och Gunnar Vägman... ömsom som dem vi verkligen är: några sångglada Dan Andersson-älskare, som vill visa att denna dikt lever också i ett samhälle där milor för länge sedan slocknat och kolbottnarna växt igen.
Grundkänslan i Dan Anderssons poesi når igenom det moderna kommunikationssamhällets satelltibrus!
 
Vårt sångspel är resultatet av ett lagarbete. Arrangemangen är specialskrivna av dirigenten Roger Broberg och Åke Jonsson. Kerstin Ståhl har delat med sig av sina vokala och sceniska resurser. Stefan Selkman svarar för grundidén till den sammanbindande texten. Olle Wallman har bidragit med rika kunskaper om folkmusik från Grangärde. Mari Anne Källgren har lyhört följt körens arbete och skapat kongenial bild och scenografi. Vi hoppas att ni ska märka att alla arbetat med stor kärlek och rik glädje.
 
Bengt Emil Johnson
 
      
Foto: Sofie Annersved
 

ROLLER I SPELET
 

Dan Andersson Lars Persson
Långfalls-Lasse Ove Andersson/Hans Carlsson
Kolar-Mats Sten-Olof Strömberg
Nisse Udd Jens Beronius
 
 
:
 
HELGDAGSKVÄLL VID TIMMERKOJAN
 
Följande sånger ingår i programmet:
 
En tröstesam visa till idealisten och läraren Angelman Musik: Sven Schollander Fiol: Olle och Janne Wallman
Helgdagskväll i timmerkojan Musik: Sven Schollander Solist: Åke Lundeberg Arr: Åke Jonsson
Julvisa i finnmarken Musik: Thorstein Bergman Solist: Nils Nyström Arr: Åke Jonsson
Jag väntar.......... Musik: Gunnar Turesson Solist: Nils Nyström Arr: Roger Broberg
Per Ols Per Erik Musik: Dan Andersson Solist: Olle Wallman Arr: Åke Jonsson/Roger Broberg
Omkring tiggarn från Luossa Musik: Gunde Johansson Solist: Hans Carlsson Arr: Åke Jonsson
Pärlbyvisan Trad: Sjungs efter Elin Lind, Norhyttan
Visa vid kolvakten Musik och arr: Roger Broberg
Gunnar Vägman Musik: Gunde Johansson
Solist: Jens Beronius
Arr: Roger Broberg
En gamling Musik: Roine Nilsson Solist: Lennart Ek Arr: Roger Broberg
Gässen flytta Musik: Thorstein Bergman
Arr: Åke Jonsson
Om aftonen Musik: Gunnar Turesson
Arr: Åke Jonsson
Spelmannen Musik: Ragnar Ågren Solist: Åke Lundeberg Arr: Roger Broberg
Brooklandsvägen Text: Rudyard Kipling övers. D Andersson Musik: Dan Andersson Arr: Roger Broberg
 
 

VISKAVALKAD i Saxdalens Folkets Hus

Skriv ut
Kategori: Manskören
Publicerad måndag, 16 december 2013
Skriven av Super User
VISKAVALKAD i Saxdalens Folkets Hus 11 oktober 2009
 
Söndagens "Viskavalkad" i Saxdalens Folkets Hus lockade storpublik. Extra stolar fick sättas in. En härlig stämmning med ett omväxlande visprogram  där den nya generationen mötte den äldre.  I pausen bjöds det på kaffe med hembakade bullar. Unga vissångerskan Heidi Baier sjöng bl.a Barbro Hörbergs visor, ett mycket uppskattat framträdande. Den andra gästen på scenen var Peter Bogsveen som sjöng Cornelis visor och Winnerbäck.
 
 
Peter en skicklig sångare och gitarrist. "Björnarna" Björn Jadling och Björn Hedén rutinerade trubadurer sjöng Evert Taube, Nils Ferlin och Nils Parling på ett engagerande och medryckande sätt. Saxdalens manskör med nya medlemmar för hösten bjöd på ett omväxlande visprogram.
 
p1030464
 
Från Saxdalens Folkets hus, kören sjunger Fragancia. Foto Ola Hagfall
 
p1030501
 
Här syns på scenen Peter Bogsveen, Heidi Baier, Björn Jadling och Björn Hedén, framför syns Saxdalens manskör i finalen med Helgdagskväll i timmerkojan.  Foto Ola Hagfall.
 
kren
 
Saxdalens manskör.Bas Lena Broberg, piano Anders Haraldsson, dragspel Anders Gustavsson
 
peter
 
Peter Bogsveen
 
haidi
 
Heidi Baier
 
bjrnarna_copy
 
Björn Jadling och Björn Hedeén

Saxdalens manskör på Norrlandsturné 8-9 augusti 2009

Skriv ut
Kategori: Manskören
Publicerad måndag, 16 december 2013
Skriven av Super User
Saxdalens manskör på Norrlandsturné 8-9 augusti 2009
 
Saxdalens manskör har än en gång gjort en turné med Dan Andersson-spelet "Helgdagskväll vid timmerkojan". Denna gång bar det av till Mobydalen i Ockelbo. En varm dag där den månghövdade publiken trivdes i solskenet vid den gamla kvarnen. En skön kulturbyggd där det förutom kvarnen fanns en smedja, kraftstation och en ramsåg.
 
 
Efter konserten kom det fram en äldre herre som hade rest ända ifrån Stockholm för att se och höra Saxdalens manskör, han gick fram till mikrofonen för att tala om vad han kände. Det här var det bästa han hade sett och berömde kören för dess insats.
 
mobydalen1
 
mobydalen2
 
Det är något bortom bergen bortom blommorna och sången...
 
Han Carlsson sjunger
 
Efter konserten åkte vi vidare med bussen till Järvsö för att övernatta där och äta en god middag på Öje Restaurang. Vi åt både gott och hade en härlig kväll tillsammans med sång och musik.
 
 
 
p8080097
 
Söndag morgon åkte kören vidare med bussen till Linsell 3 mil nordväst om Sveg. Vi följde Ljusnans underbara dalgång många mil. I Linsells bygdegård hade de gjort iordning en härlig utescen som passade bra till körens Dan Andersson-spel. I den lilla orten var det publirekord med 150 betalande som hade rest många mil för att höra kören.
 
linsell2
 
Det var om aftonen som sommaren flög rakt i famnen min...
 
Lennart, Hans, Stefan och Nicke.
 
linsell3
 
Har ni hört tals om Kolar-Mats? Det är jag det.... (Rune) Carlsson
 

VISKVÄLL i Grangärde

Skriv ut
Kategori: Manskören
Publicerad måndag, 16 december 2013
Skriven av Super User
VISKVÄLL i Sockenstugan i Grangärde tisdag 24 november 2009
 
Återigen gjorde Saxdalens manskör och vissångerskan Heidi Baier en konsert tillsammans. Denna gång i Sockenstugan i Grangärde. Först ut denna afton var kören med några Evert Taube visor med Anders Gustavsson på dragspel. Heidi förgyllde kvällen med sina fina visor till gitarr, hon går från klarhet till klarhet och gör ett säkert framträdande. Kören avslutande kvällen med några Cornelis visor och den härliga sången, Små människor. Tillsammans med Heidi sjöng kören Helgdagskväll i timmerkojan.

Underkategorier