Press

Skriv ut
Kategori: Manskören Publicerad måndag, 16 december 2013 Skriven av Super User

FILIPSTADS TIDNING 2017

En konsert med Ferlin i fokus (Lena Richardson)

I FOLKVISETON. På fredagseftermiddagen blir det Ferlin för hela slanten, när Saxdalens Manskör kliver upp på torgscenen. Det ska bli kul att komma till Filipstad. Vi har försökt många gånger att komma till Filipstad som har så mycket koppling till Ferlin, och nu blir det av, säger körledaren Roger Broberg.

Roger Broberg har varit i Filipstad förut, som turist, och visst har han provsuttit den berömda Ferlinsoffan vid älven. På fredag kommer han och 30-taalet i kören att sjunga Ferlins visor med utsikt över just denna staty.

Håller Ferlin än? -Ja, visst gör han det. Han är en av de mest tonsatta diktarna i Sverige, mer än Dan Andersson faktiskt. Vad tror du det är med Ferlin som slår an så hos publiken? - Han är folklig och han blev också väldigt populär under sin livstid. Han beskriver livet, döden och kärleken. Det är stora frågor han knyter an till, säger Roger Broberg. Hur kom ni i kören in på Ferlin? - Vi har gjort ett sångspel om Dan Andersson i snart 30 år och rest i hela Skandinavien med det. Det startade till 100-årsminnet av Dan Anderssons födelse så vi har hållit på med det sen 1988. Det firades stort i Ludvika och vi är ju från Ludvikatrakten. När det kom med en i kören som hade gjort något liknande med Ferlin och hade en hel del färdigt matrial så tänkte vi att varför inte köra i den här stilen med Ferlin också. Nu har vi hållit på med Ferlin i några år och det har slagit väl ut. Och vad ska vi förvänta oss av fredagens konsert? - Vi berättar om Ferlin och hans liv och emellan det sjunger vi Ferlinsånger, både kända och okända. Vi har med oss en solist som heter Heidi Baier, en tjej som är med och sjunger solo. Så det är inte bara män när manskören ger konsert? - Nej, och vi sjunger heller inte a capella som manskörer ofta gör, utan vi har pianokomp, bas och gitarrer, flöjt och klarinett. Och vad förväntar du själv dig av fredagen? - Vackert väder och mycket folk! Det ska verkligen bli roligt att komma till Filipstad.

 

Nya Ludvika Tidning                                                                21 augusti 2015

Ferlins liv och dikt med manskören

Saxdalens manskör, med sångsolist Heidi Baier, lockar nästan alltid storpublik med sin föreställning Nils Ferlin i ord och ton. Inget undantag när man på onsdagskvällen avslutade årets serie Musik i sommarkväll i Grängesbergs kyrka.

Kören sjöng som vanligt vackert och manligt, Heidi Baier var lysande och sjöng med säkerhet och utstrålning både med kören och i solonummer. Lars Trygg understödde med sitt fina klarinettspel.

Roger Broberg inte bara dirigerade och ackompanjerade på gitarr (sjöng även dikten Goggels) utan stod här och där i programbladet bland tonsättare som Lille Bror Söderlund, Tor Bergner och Gunnar Turesson. Berättare var Kjell Nyquist, Lasse Persson och Anders Pryd.

Föreställningen framfördes första gången i Saxdalen under Dan Anderssonveckan för två år sedan och har blivit en följeslagare för den eminenta manskören. Kören är annars mest känd för caféföreställningar och sångspelet Helgdagskäll vid timmerkojan, det senare om Ludvikabyggdens mest kände och älskade skald Dan Andersson.

Långt över hundra personer i kyrkan applåderade varmt och länge framförandet av Ferlins kända tonsatta dikter som En valsmelodi, När skönheten kom till byn och Stjärnorna kvitta det lika. Heidi Baier gjorde en oemotståndlig tolkning av den kända Cirkus Tigerbrand. Anekdoterna fick publiken flera gånger att dra på smilbanden. Idé och manus av Ingvar Persson berättar om ett märkvärdigt händelserikt liv från Ferlins uppväxt i Filipstad, till idrotts-, fotbolls- och skådespelarliv samt hur Ferlin blev en centralgestalt bland andra poeter och författare, som levde utåtsvävande krogliv i Klarakvarteren i Stockholm.

Boo Ericsson

DALA-DEMOKRATEN                                                                6 Augusti 2014

Saxdalens manskör sjunger Nils Ferlin, Wisa

Saxdalens manskör började sin karriär med sångspelet om Dan Andersson. Helgdagskväll vid timmerkojan. På något sätt känns det väldigt rätt att kören fortsätter med Nils Ferlin i ord och ton, där också sångerskan Heidi Baier och klarinettisten Lars Trygg medverkar.

Nu finns sångerna på CD och här hörs manskören och Heidi Baier samt en rad musiker. Körens ledare Roger Broberg har arrangerat och också tonsatt Ferlin-dikt. Manskören är grunden, men Heidi Baiers medverkan ger omväxling och ett extra plus till CD:n. Kören och sångerskan kompletterar varandra och passar till Ferlins texter.

Ferlin sjungs vanligtvis av solister som ackompanjerar sig själva på gitarr och det är sällan fel. Det blir dock en ny dimention när Saxdalens manskör tar ton, en annan mäktighet i sångerna och en klarinett som "sångsolist" fungerar väldigt bra. Skivan är annorlunda jämfört med det mesta jag har hört av Ferlin-inspelningar.

OK, det är inte helt perfekt, det finns några missar och sånt som kunde gjorts bättre, men det är inget som stör utan snarare ger det en extra krydda och charm till Ferlins ofta lite sorgliga, men pricksäkra dikter och hans underfundiga humor. Ferlin var en diktare av folket för folket och Saxdalens manskör är en kör sprungen ur folket.

Ferlin var en poet som också skrev kabaréer och kupletter. Han var aldrig de fina salongernas man och jag tycker att Saxdalens manskör, Heidi Baier och alla musiker gör Ferlin rättvisa och för oss som har Ferlin som en favorit är det en skön stund att höra skivan. Saxdalens manskör har överraskat och visat på att här finns mångsidighet. Så vad kan vi vänta oss nästa gång? Ruben Nilsson, Stig Sjödin eller någon vi inte ens kan tänka på?

Det finns resurser i Saxdalen och sjunga Ferlin, det kan man. Det är folkets kultur för folket och finkulturens företrädare vill måhända rynka på näsan, men jag tror att Nils Ferlin skulle le.

Lennart Götesson

 

SKARABORGS ALLEHANDA                                                     Karlsborg 2014 06 17

Kör- och vissångdag vid kanalen

Dan Andersson och Nils Ferlin är några av landets mest omtyckta författare och poeter. I söndags framförde Saxdalens manskör och Heidi Baier från Dalarna, Helgdagskväll vid timmerkojan och Nils Ferlin i ord och ton.

Publiken på kanalbanken fick under fyra timmar både sjunga allsång med Björn Hedén, lyssna till vissånger och njuta av Karlsborgs folkdanslags fartfyllda uppvisning. Först ut på scenen var Saxdalens manskör, klädda i lila skjortor och randiga slipsar med Windsorknutar. Under Roger Brobergs engagerande ledarskap sjöng de visor och berättade anekdoter ur Nils Ferlins liv. Några av höjdpunkterna i programmet var En Valsmelodi, med den kända textraden ”jag är ganska mager om bena”, Får jag lämna några blommor och Folkviseton,med Heidi Baier som solist.

Publiken fick höra Marie Allerth och Annelis Erdtman sjunga läsarsånger  och berättade om Lapp-Lisa. Publiken var med på noterna och stämde spontant upp till allsång. Sen klev Sunnansjökullan, Heidi Baier åter in på scenen med gitarren runt halsen. Hon var klädd i blå sommarklänning med bara axlar och hon sjöng Britt-Marie Brax, Tala till mig och Dan Andersson, Det var om aftonen, med en närvaro som tinade en frusen själ.

Slit och drömmar

Till sist avslutades konserten med Dan Andersson spelet Helgdagskväll vid timmerkojan. Saxdalens manskör ackompanjerades av Anders Gustafsson och Marianne Karlsson på dragspel, och Lena Broberg på bas. Runt eldstaden på scenen satt Dan Andersson alias Lars Persson tillsammans med diktens rollfigurer. De var klädda i tidsenliga fårullsmössor, timmerskjortor och grova läderstövlar. Tillsammans reflekterade de och sjöng visor om arbetarens hårda slit för brödfödan, drömmar om kärlek och förnedring att placeras på fattigstugan på ålderns höst. Publiken belönade saxdalsmännen med stående ovationer.

Henrik Beck-Friis

 
 
Nya Ludvika Tidning 11 november 2013
 
Söndagseftermiddagen i Ludvika Folkets hus festsalgick i musikens tecken.
Det var nämligen dags för Saxdalens manskör att återigen sätt upp föreställningen Nils Ferlin i ord och ton.
Föreställningen är inte ny. Faktum är att den under Dan Andersson-veckan i somras hade premiär i Saxdalens Follkets hus. Det var succé med 290 i publiken, och därför gjorde man för drygt en månad sedan en repris.
Och på allmän begäran tog man föreställningen in till Ludvika.
Förutom Saxdalens manskör så medverkade också Heidi Baier och Lars Trygg, klarinett på scenen.
 
Nils Ferlin är född och uppvuxen i Värmland, bland annat i Karlstad och Filipstad, och just därför tyckte Göta Witterberg,Ludvika, att kvällns föreställning var ett måste att gå på. -Jag har anknytning till Filipstad så jag vill höra vad de har att sjunga om Nils Ferlin, säger hon.
För Bo och Gerty Gustafsson, Smedjebacken, var det just konceptet Saxdalens manskör och Nils Ferlin som lockade.
De gör ju alltid så bra ifrån sig Saxdalens manskör, säger Gerty.
Under den nästan en och en halv timme långa föreställningen fick publien lyssna till Nils Ferlins alla kända visor. Men även de mer anonyma visorna och dikterna fick utrymme tillsammans med en och annan anektot från hans liv.
 
Beatrice Åström
 
 
Bergslagsposten/Lindesberg
 
Helgdagskväll vid timmerkojan
 
Rungande applåder för hyllning till Dan Andersson. Det var folkligt, lättsamt och allvarligt på samma gång.Det var lätt att ta till sig. Och det var snyggt gjort. Inte konstigt att applåderna inte ville ta slut.
 
MARIA ANDRÉASSON
 
 
 
Dalademokraten
 
Rekordpublik såg sångspelet i Skattlösberg
 
Roger Broberg ledde med sedvanlig trygg hand sina 35 "gubbar" i manskören när man gjorde sin 120:e föreställning av "Helgdagskväll vid timmerkojan". Rekordpublik 760 personer hade tagit sig upp till Skattlösberg och betalat in sig för att se föreställningen. Knappast någon kan ha lämnat platsen besviken.
 
VICTOR STENQUIST
 
 
 
Dalademokraten  
 
Resension av DVD:n
 
Jag har aldrig sett Saxdalens manskör uppföra sitt framgångsrika sångspel Helgdagskväll vid timmerkojan. Inte levande, med det borde jag ha gjort. Däremot har jag sett inspelningen. För nu finns det en inspelning på DVD och VHS. Platsen för inspelningen var noga vald, bränntjärnstorp i Grangärde finnmark, där Dan Anderssons far växte upp. Miljön är trovärdig, en glänta i finnskogen, och en öppen eld. Det är gubbar med slokhatt och väst, lite slitna gubbar som om de just klivit ut ur kojan, vaskat av sig och ställt in sig på att fira helgdagskväll. Här finns en opretantiös charm i det kören framför, det är ärligt på ett naturligt sätt. Ingen tillkrånglad skrytproduktion; det är spelets verklighet, som visas och här sjungs kända och mindre kända visor och de binds ihop till en helhet.
 
Manskören är inte OD eller någon annan stor kör. Men sången är inte dålig för det, kanske till och med lite för bra, lite mer skrovliga röster hade varit på sin plats ibland. Roger Broberg är dirigenten som skapat en manskör, där det knappt borde finnas förutsättningar. Låt vara att det inte är en traditionell manskör i ordets rätta bemärkelse. Själv ska jag hålla utkik efter var Saxdalens manskör uppträder med Helgdagskväll vid timmerkojan.
 
LENNART GÖTESSON
 
 
 
LUDVIKA TIDNING
 
Braksuccé för Annas Café
 
Det var första gången jag hade tillfälle att se denna mycket omskrivna underhållning och jag måste konstatera att "Annas Café" överträffade mina förväntningar. Föreställningen blev succé från början till slut. Man förvånas av att en så liten ort som Saxdalen med omnejd har så många duktiga förmågor. Broberg är ett musikaliskt geni både som dirigent och enskild musiker. Det samma kan sägas om Bengt Emil Johnson som drog ett mycket tungt lass både som musiker och sångare. Och Kerstin Ståhl är helt suverän. Sjunger och agerar med stor professionalism. Roligast är utan tvekan Nyhammars bohemen "Plusken".
 
TORSTEN WENNSTEN
 
 
 
Träffar: 4081