Saxdalens Manskör 40 år 2021

Första framträdandet med Saxdalens Manskören var 1981 på Valborg och vi sjöng i grusgropen på Nävbacken i Saxdalen och vi sjöng vårsånger. Bengt Emil Johnsson höll vårtal detta år.

Från Valborg i Saxdalen 1990

Året därpå så hade vi konstkurs för vår egen konstnär i byn Bo Ericson. Vi ordnade med utställning i Folkets hus i Saxdalen där även Manskören deltog. Det ordnades med trivselkvällar i Mårtens torp där även kören deltog med ett framträdande. Radio Dalarna var också hit till byn och spelade in ett program som sändes i Radion. Efter det så var Kören med vid Musik vid Siljan i Djura kyrka gjorde vi en konsert. Med var även då Lars Trygg på klarinett.

Från en konsert i Skattlösberg ”Kolbullefesten” i mitten av -80 talet.
Från Musik vid Siljan 1987

I slutet av -80 talet så började vi repetera in sångspelet ”Helgdagskväll vid timmerkojan” för premiären skulle bli på Dan Anderssons 100 års dag 6 april 1988 i Brunnsvik. Gunde Johansson, Gunnar Turesson, Dan Anderssons dotter Monika och kulturminister Göransson var där och många andra gäster. Kören fick avsluta programmet med sångspelet.

Från premiären i Brunnsvik. Lennart Larsson, Åke Lundeberg på stubbarna. Göran Andersson och Mårten Mårtén till höger. Spelmän från höger Olle Wallman, Pär Frejd, Janne Wallman och Mats Wallman bakom.

Kören gjorde en turné till Norge 1988 och gjorde hela Dan Andersson sångspel i Skedsmokorset i Oslo. Dagen innan var vi i ett köpcentrum och sjöng och gjorde reklam för vår konsert. Även en tur till Norska riksradion i Oslo och spelade in kören och intervju med mig Roger. Hela inslaget sändes i Norska P1 i programmet ”Visestunden”.

Från Oslo i ett köpcentrum.

Amerikaresan del 1

För 30 år sedan var kören i full gång med att planera resan till USA i Dan Anderssons fotspår till Minneapolis och Forest Lake där Dans faster Sara Andersson bodde. Dan reste vidare till Sandy lake där hans farbror Simon Andersson bodde. Dan var blott 14 år när han 1902 åkte för att se om familjen kunde emigrera till Amerika. Men så blev inte fallet Dan återvände hem. Vi fick träffa släktingar till Dan Andersson på flera ställen och många hade åkt långt för att höra kören sjunga. Kören hade gjort succé med sångspelet ”Helgdagskväll vid timmerkojan” som hade premiär 1988. Sångspelet hade vi med oss i bagaget men vi skulle även öva in och sätta ihop flera olika program som passade de olika konserterna. Den 6 juni bar det av till Arlanda med Elvéns buss och leif Rosén som chaufför. Det blev en 15 dagars turné där kören sjöng vid 20 olika tillfällen. Allt ifrån stora konserter i parker, kyrkor, köpcentrum, ålderdomshem och skolor till mindre spontana tillfällen som i Capitolium i S:t Paul. Även Bengt Emil JJohnson och Kerstin Ståhl gjorde egna konserter och Bengt Emil gjorde intervjuer med intressanta emigranter. Mycket av detta sändes i Sveriges Radio där Bengt Emil och Kerstin berättade om vår resa

.