Cornelis i ord och ton

Cassels 23 november 2014

Söndagens Corneliskonsert i ord och ton i Cassels med Claes Jansson, Saxddalens manskör och Silas Bäckström som berättare blev en lyckad tillställning.

Silas Bäckström, som i 20 års tid till och från var något av Cornelis allt i allo, berättade med inlevelse om dennes liv: hur han som tolvåring kom med sin familj från Holland och för att lära sig svenska språket började läsa skönlitteratur av svenska berömda författare(han läste en bok om dagen) och hur han så småningom kom att bli en av våra största visdiktare och trubadur. Han berättade också att Cornelis i sitt testamente ville att en stipendiefond skulle upprättas till hans minne; i dag är fondens förmögenhet 30 miljoner kronor och där avkastningen varje år delas ut till en stipendietagare.

Claes Jansson är som sångare närmast en institution inom svensk jazz- och bluesliv, dessutom är han en förnämlig tolkare av Cornelis visor vilket han verkligen visade denna eftermiddag i Cassels. Med sin varma stämma bjöd han på en högtidsstund med låtar som: Ballad på en soptipp, Balladen om Fredrik Åkare, Grimasch om morgonen, Cecilia Lind och Ångbåtsblues. Han ackompanjerades av unge Leo Lindberg (19 år) på piano, som sin ungdom till trots, räknas som en av landets bästa jazzpianister, och Ove Gustafsson kontrabasm som under många år turnerade med Cornelis. Förutom ett suveränt komp så fick Leo tillfälle att tillsammans med pappa Ove visa sin talang i två instrumentals Cornelis låtar.Saxdalens manskör, med Roger Broberg på gitarr och Ove Gustafsson på bas, gjorde också en fin insats med en skön klang i låtar som Bibbis visa, Veronica, Felicia adjö och Somliga går med trasiga skor. Tillsammans med Claes Jansson framförde kören också Fredrik Åkares morgonpsalm. (Strö granris på din bädd) En mycket nöjd publik på knappt 200personer applåderade fram ett extranummer där Janson framförde Georg Riedels vackra tonsättning av Ett rosenblad.