Dan Andersson 130 år

Dan Andersson 130 år

Saxdalens Manskör firade Dans födelsedag 6 april med att ge ”Helgdagskväll vid timmerkojan” sångspelet som bygger på Dan Anderssons dikter och berättelser. Det var Körens 160 föreställning med sångspelet och mer än 50.000 har sett programmet.

Festsalen i Ludvika var sprängdfull med en entusiastisk publik som såg kören som var på ett sångglatt humör denna eftermiddag. Kören firade även 30 år med sångspelet som hade premiär 6 april 1988 i Brunnsvik. I anslutning till firandet som pågick i dagarna tre hade det ställts iordning foton och ett bildspel i konsthallen i Folkets hus. Reidaf Falk, Emma Brober och Jan-Olov Schröder hade gjort iordning foton och bilder med Dan Anderssonveckan under 30 år och foton på körens 30 år med sångspelet. Kören sjöng och berättade även i foaje´n om händelser under dessa år.

Firandet fortsatte även under lördag och söndagen. På lördag spelade Vis-& Låtgruppen Saxdalingarna där de spelade låtar från Grangärde och lyfte fran spelmannen Ludvik Eriksson som var bekant med Dan Andersson och hade stor betydelse för honom. Saxdalingarna precenterade även ett nytt spelhäften som innehåller låtar från GRANGÄRDE-SÄFSEN och spelhunöret var på topp. Sedan övertogs scen av Åke Lundeber och Roger Brobrg som gjorde ett Dan Andersson program. Där man särskilt lade ärke till Åkes fina läsning av skaldens dikter och Rogers gitarrspel.

Söndagen presenterade Rogeer sitt klassiska gitarrspel där man kunde höra klassiska låtar, visor och folkmusik på gitarren. Han lyfte även fran Dan Anderssons intresse för klassisk musik.