Filipstads tidning 2017

En konsert med Ferlin i fokus (Lena Richardson)

I FOLKVISETON. På fredagseftermiddagen blir det Ferlin för hela slanten, när Saxdalens Manskör kliver upp på torgscenen. Det ska bli kul att komma till Filipstad. Vi har försökt många gånger att komma till Filipstad som har så mycket koppling till Ferlin, och nu blir det av, säger körledaren Roger Broberg.

Roger Broberg har varit i Filipstad förut, som turist, och visst har han provsuttit den berömda Ferlinsoffan vid älven. På fredag kommer han och 30-taalet i kören att sjunga Ferlins visor med utsikt över just denna staty.

Håller Ferlin än? -Ja, visst gör han det. Han är en av de mest tonsatta diktarna i Sverige, mer än Dan Andersson faktiskt. Vad tror du det är med Ferlin som slår an så hos publiken? – Han är folklig och han blev också väldigt populär under sin livstid. Han beskriver livet, döden och kärleken. Det är stora frågor han knyter an till, säger Roger Broberg. Hur kom ni i kören in på Ferlin? – Vi har gjort ett sångspel om Dan Andersson i snart 30 år och rest i hela Skandinavien med det. Det startade till 100-årsminnet av Dan Anderssons födelse så vi har hållit på med det sen 1988. Det firades stort i Ludvika och vi är ju från Ludvikatrakten. När det kom med en i kören som hade gjort något liknande med Ferlin och hade en hel del färdigt matrial så tänkte vi att varför inte köra i den här stilen med Ferlin också. Nu har vi hållit på med Ferlin i några år och det har slagit väl ut. Och vad ska vi förvänta oss av fredagens konsert? – Vi berättar om Ferlin och hans liv och emellan det sjunger vi Ferlinsånger, både kända och okända. Vi har med oss en solist som heter Heidi Baier, en tjej som är med och sjunger solo. Så det är inte bara män när manskören ger konsert? – Nej, och vi sjunger heller inte a capella som manskörer ofta gör, utan vi har pianokomp, bas och gitarrer, flöjt och klarinett. Och vad förväntar du själv dig av fredagen? – Vackert väder och mycket folk! Det ska verkligen bli roligt att komma till Filipstad.