Skaraborgs Allehanda – Karlsborg 2014 06 17

Kör- och vissångdag vid kanalen

Dan Andersson och Nils Ferlin är några av landets mest omtyckta författare och poeter. I söndags framförde Saxdalens manskör och Heidi Baier från Dalarna, Helgdagskväll vid timmerkojan och Nils Ferlin i ord och ton.

Publiken på kanalbanken fick under fyra timmar både sjunga allsång med Björn Hedén, lyssna till vissånger och njuta av Karlsborgs folkdanslags fartfyllda uppvisning. Först ut på scenen var Saxdalens manskör, klädda i lila skjortor och randiga slipsar med Windsorknutar. Under Roger Brobergs engagerande ledarskap sjöng de visor och berättade anekdoter ur Nils Ferlins liv. Några av höjdpunkterna i programmet var En Valsmelodi, med den kända textraden jag är ganska mager om bena, Får jag lämna några blommor och Folkviseton,med Heidi Baier som solist.

Publiken fick höra Marie Allerth och Annelis Erdtman sjunga läsarsånger  och berättade om Lapp-Lisa. Publiken var med på noterna och stämde spontant upp till allsång. Sen klev Sunnansjökullan, Heidi Baier åter in på scenen med gitarren runt halsen. Hon var klädd i blå sommarklänning med bara axlar och hon sjöng Britt-Marie Brax, Tala till mig och Dan Andersson, Det var om aftonen, med en närvaro som tinade en frusen själ.

Slit och drömmar

Till sist avslutades konserten med Dan Andersson spelet Helgdagskväll vid timmerkojan. Saxdalens manskör ackompanjerades av Anders Gustafsson och Marianne Karlsson på dragspel, och Lena Broberg på bas. Runt eldstaden på scenen satt Dan Andersson alias Lars Persson tillsammans med diktens rollfigurer. De var klädda i tidsenliga fårullsmössor, timmerskjortor och grova läderstövlar. Tillsammans reflekterade de och sjöng visor om arbetarens hårda slit för brödfödan, drömmar om kärlek och förnedring att placeras på fattigstugan på ålderns höst. Publiken belönade saxdalsmännen med stående ovationer.

Henrik Beck-Friis